Retten til selvforsvar

For retten til at forsvare sig selv og sine kære

Prøve i samfundsfag for 8. klasse

Begrebet “failed state” er et udtryk som benyttes af politologer om stater som er ude af stand til at opfylde nogle af de mest basale forventninger. Definitionen af en “failed state” varierer, men grundlæggende er det en beskrivelse af stater som ikke længere kan kontrollere eget territorrie og som ikke kan holde sammen på det samfund som den forventes at styre og forsvare.

Forestil dig følgende scenarie:

Furaha bor i en by hvor han også har sin arbejdsplads. Byen og landet som Furaha bor i, er ledet af inkompetente og korrupte politikere, som er mere interesserede i at tømme borgernes lommer i form af direkte og indirekte skatter, end de er i at opretholde fred og tryghed. Gang på gang er Furahas by blevet angrebet af udenlandske såvel som indenlandske guerillagrupper, som hærger, røver, brænder bål i gaderne og fra tid til anden slår ihjel eller tæsker uskyldige mennesker. Da politikerne har mange våben og meget mere magt end både Furaha og alle hans landsmænd tilsammen, har de gjort det strengt forbudt at bære eller eje ethvert middel, som kunne give Furaha chancen for at overleve en konfrontation med en af guerillagrupperne. Furaha lever nu i fuldstændig afmagt og blottet for ethvert overgreb mod ham eller hans familie. Dagligt må han alligevel cykle gennem byen for at tjene til de høje skattepenge som de korrupte politikere giver videre til guerillagrupperne. Nogle gange er hans arbejdsplads blevet smadret i løbet af natten, så må Furaha vende om og køre hjem. Han har flere gange forsøgt at kontakte politiet, men de lytter ikke til ham, i stedet giver de ham en bøde for at køre uden lygte på cyklen. Nogle gange overvejer Furaha at anskaffe sig et våben, så han kan forsvare sig selv, men han ved at strenge straffe venter den, som vover at sætte sig op mod politikernes regler og love, uanset hvor forkerte de er.

Furahas fremtid ser ikke lys ud, han håber på at nogen vil afsætte de korrupte politikere som har kørt hans land i sænk. Han ved at mange føler som han, og hvert fjerde år sætter han sit kryds ved parlamentsvalget, men alligevel er det de samme mennesker som har magten. Politikerne skændes meget med hinanden og nogle gange vinder et parti over et andet, men Furaha synes ikke der sker nogen forskel. Han mærker bare at livet bliver farligere dag for dag. Furaha har et godt hoved, en god uddannelse og mange udenlandske kontakter. Han overvejer at flytte til et andet land, men han ved at mange andre ikke har de samme muligheder og han ønsker ikke at lade sine landsmænd i stikken.

Spørgsmål:

a. Hvor vil du placere dette samfund på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er mest udviklet og 0 er mindst udviklet?

b. Er der efter din mening taler om en “failed state”? Hvorfor, hvorfor ikke?

c. Hvordan ville du foreslå, at man løser disse problemer som borgerne i Furahas land lider under? Hvordan tror du historien vil dømme dette samfund?

d. Tror du der er håb for Furaha og hans landsmænd?

Reklamer

maj 12, 2009 - Posted by | Systemet, Uncategorized

2 kommentarer »

 1. Fremragende indlæg, det gjorde godt!

  Ang. dine spørgsmål.

  A. Jeg ville give det 6. Der er trods alt ikke tale om Eritrea. Folk sulter ikke på gaden og det hænder oftere end ikke, at politiet griber ind når noget går galt. Politiet og politikerne kan være sløsede, dumme, dovne, småfordrukne og arrogante, men de er dog ikke korrupte i den normale definition af ordet.

  B. Nej, i hvert fald ikke endnu. Staten er i stand til at opretholde en sammenhængskraft, omend der er visse områder, der de facto har løsrevet sig og kører efter deres egne regler.

  C. Sætte hårdt mod hårdt. Udvise nul-tolerance overfor kriminelle. Give borgerne lov til at forsvare sig selv. (Ha, den sidste så du nok ikke komme :-))Historien tager lang tid, og når selv USA er på vej til at blive europæiseret, så har det lange udsigter med en fordømmelse. Men den vil komme.

  D. Ja, men det vil tage århundreder før en ny civilisation rejser sig af asken fra den vi lever i i dag. Historisk set er der ingen civilisation, der har levet særligt længe. Jeg tror vi er ved at skimte enden på vores. Der vil opstå en ny, som vil ryste på hovedet af vores dumheder, akkurat som vi forbløffes over stupiditeten i nogle af de gamle, som vi trods alt er rundet af.

  OK, hr. lærer. Må jeg komme i niende klasse nu? 🙂

  Kommentar af Mikael | maj 14, 2009 | Svar

 2. Hej Mikael
  Mange tak for din besvarelse, det er godt at der er nogen som laver deres lektier 😀 Du består med UG kryds og slange 🙂

  Kommentar af rettentilselvforsvar | maj 16, 2009 | Svar


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: