Retten til selvforsvar

For retten til at forsvare sig selv og sine kære

Tillæg til ordbogen: Oplofobi

(Indsættes som løsark i dit leksikon)

Oplofobi substantiv <en; -en, ikke flertal>

Betydning og brug
skræk for våben

Synonymer
våbenfobi

Oplofobi er angst for våben. Det karakteristiske er at reaktionen på våben er ude af proportion med den fare som oplofoben er udsat for. Det er en fobi, der må betegnes som irrationel idet våben kun gør skade hvis de håndteres groft uforsvarligt. I Danmark er våben forbudt, derfor erfares de kun gennem medierne og oftest kun i tilfælde hvor de håndteres uforsvarligt. Oplofober kan få panikanfald eller frygte at få et anfald af vild panik, i situationer som at være i nærheden af våben.

Folk som er sårbare over for panikanfald vil ofte udvikle oplofobi. Hvis oplofoben får et anfald, mens han er i umiddelbart nærhed af våben, frygter han, at han vil blive skudt. Ligesom mange andre psykiske sygdomme udvikles oplofobi også ofte på grund af overdreven mediepropaganda.

Våben burde ikke være set som en trussel for mennesker, da håndteringen normalt er rationel og fornuftig, men det er dog et faktum at våben kan slå ihjel. Det er dog utroligt få der benyttes mod mennesker og oftest af forbrydere som alligevel er ligeglade med loven. Nogle gange benyttes våben mod store grupper af mennesker, men dette foregår primært i varme lande hvor der føres krig. Endnu et faktum er at våben, ifølge undersøgelser, redder flere liv end de koster.

Man regner med at man bliver oplofobisk primært ved en kombination af manglende våbenerfaring og massiv indoktrinering i form af hollywoodfilm og politiske kampagner mod våben. Det forklarer også hvorfor små børn sjældent er bange for våben, men pludselig kommer hjem fra skolen en dag og synes at våben er noget værre noget.
I lighed med socialfobi er oplofobi svær at slippe af med igen ved traditionel kognitiv terapi. Der er dog et fåtal af terapier, som kan kurere fobien:

  • Patienter kan sættes i nærhed af våben. Erkendelsen af, at de har været udsat for deres største frygt uden at være kommet til skade, kan gøre indtryk og være en stærk terapi.
  • Patienter kan lære specifikke afslapnings- og visualíseringsteknikker, som de kan bruge mod fobi-relateret angst. Udløsningen af fobien introduceres gradvis, mens patienterne koncentrerer sig om at opnå fysisk og psykisk afspænding. Til sidst vil de være i stand til at konfrontere kilden til deres frygt uden at blive nervøse.
  • Forebilleder – patienter kan også se andre patienter blive sat i forbindelse med våben (terapi I), og opfordres til at efterligne den samme tillid.
  • Kognitiv adfærdsterapi – personen hjælpes til at konfrontere og ændre de tanker og holdninger, som kan føre til følelsen af frygt.
  • Medicinsk behandling – Beroligende og antidepressiv medicin. Medicin såsom beta-blokkere kan bruges til at behandle de fysiske symptomer på angst, f.eks. et hurtigt slående hjerte.

Man kan også blive behandlet via tydelig statistisk oplysning, men grundet langvarig indoktrinering er det dog langt fra alle dette virker på.

Reklamer

april 25, 2009 - Posted by | Uncategorized

Endnu ingen kommentarer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: