Retten til selvforsvar

For retten til at forsvare sig selv og sine kære

Er sikherne frontkæmpere for retten til at bære våben?

Jeg har aldrig vidst meget om Sikhismen men var da klar over at de blandt andet var kendt for at bære kniv (kirpan), så jeg satte mig ned for at skrive til den officielle danske sikhmenighed, for at spørge hvordan det lader sig gøre i et land med så strikse våbenlove:

Tusind tak for din mail.

Du har ret i at Kirpan’en er en vigtig del af Sikhernes identitet og beklædning, for at læse mere om den kan du se følgende link:

http://www.religion.dk/artikel/72664:Andet–Sikhere-er-krigere-og-healere
ordet healere er dog forkert oversat, og det skal rigtigt betyde “Saints” altså spirituelle væsener.

Vi har haft problemer med den danske lovgivning og vi har en retssag kørende som muligvis vil blive taget op i menneskerettighedsdomstolen. Indvil videre bærer Sikherne en lille Kirpan på under den tilladte grænse for ikke at komme i klammeri med loven, men vi håber selvfølgelig på at kunne få lov til at bære vores religiøse symbol, da det ikke er et angrebsvåben, men derimod et symbol på retten til at forsvare sig selv samt de nærmeste.

nedenstående artikel fortæller lidt om retssagen der kører.
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article63616.ece

Du er velkommen til at skrive igen hvis du ikke helt fik svar på dit spørgsmål

mvh. Gurdwara Singh Sabha


From: xxx@live.com
To: @sikh.dk
Subject: Kirpan
Date: Sat, 9 Feb 2008 18:26:23 -0500

Kære rette vedkomende.
Jeg skriver til jer fordi jeg er interesseret i emnet våben og våbentilladelse som jeg blogger om på min hjemmeside https://rettentilselvforsvar.wordpress.com/
Jeg kan forstå at jeres kniv, eller kirpan, er en vigtig del af sikh beklædningen og kunne godt tænke mig at vide hvordan det lader sig gøre i det danske samfund. I følge loven er det som bekendt forbudt at bære knive med en klinge på over 7 centimeter, så hvordan bærer i knive her i landet? Er en kirpan traditionelt mindre end 7 cm eller har i speciel tilladelse med udgangspunkt i religiøse eller kulturelle hensyn?Med venlig hilsen og på forhånd tak for svaret.
Bernard

Jeg vil forsøge at følge sagen og holde jer opdateret omkring sikhernes kamp for tilladelse til at bære deres kirpan. Bemærk at dette ikke er en stillingtagen for eller imod sikh-religionen ellers dens værdier som sådan, men en interesse i deres kamp for at bære et våben som ikke kun er en religiøs beklædningsgenstand men også et forsvarsvåben. Hvis de får medhold i menneskerettighedsdomstolen åbner det op for at alle andre danskere ligeledes kan kræve retten til at bære kniv til brug for selvforsvar.

Sikherne ønskes i hvert fald held og lykke herfra.

Reklamer

februar 10, 2008 - Posted by | Kniv, Religion, Sikh | , , ,

3 kommentarer »

 1. Jeg bor i Vancouver, Canada. Her er der masser af Sikh’er, der har vaeret her i aarevis. Alle baerer kirpan’er. Vi laegger tit maerke til dem, da de ofte slaas med hinanden, som oftest i de store overvaeldende templer. Sidst sloges de om hvor de skulle sidde naar de spiste. Et hold var af den overbevisning at deres gud havde sagt de skulle altid sidde paa gulvet, mens et andet hold var fuldstaendig sikker paa at han havde sagt at de hjertens gerne kunde sidde ved et bord, ovenikoebet paa stole. Saa kom der gang i den, men de sloges ikke med kirpaner. Under disse fornoejelige udoevelser bruger de altid sabler. Det blev et stoerre braavalla slag, en halvtreds stykker skulle paa hospitalet og et stoerre politiudbud var noedvendigt for at faa gemytterne skiltfra deres vaabe.

  Stor ballade efterpaa. De var blevet maltrakteret af racister og mishandlet p.g.a. deres aedle religion. Det var tydeligt at de blev set ned paa. Nok et ramaskrig da politiet sendte dem en paen regnning for al den tid og personale de havde maattet bruge. De havde andre, vigtigere sager at tage sig af.

  Religion !

  Kommentar af Axel Duch | februar 11, 2008 | Svar

 2. Hej Axel

  Jeg skal ikke til at forsvare Sikh-religionen, dertil kender jeg ganske simpelt for lidt om emnet.
  Jeg er også helt med på at der åbnebart er en tendens til at man slås blandt nogle sikh menigheder, det har der jo været en del sager omkring på det sidste, også i Danmark (man får næsten lyst til at komme og se på).
  Jeg er dog af den overbevisning, at så længe de slås indbyrdes er det til at overkomme. Det er ikke super smart, men hvis de nøjes med at pådutte hinanden (og ikke os andre) deres forskellige religiøse fortolkninger, så lad gå.

  Jeg tror i øvrigt at de sabler du henviser til er hvad de selv kalder en kirpan, der traditionelt set er ret lang.

  Jeg lægger slet ikke skjul på, at den grundlæggende årsag til at jeg er interesseret i deres sag, er at det kunne danne præcedens for fremtidige tvister omkring retten til at bære kniv med henblik på selvforsvar.

  Kommentar af rettentilselvforsvar | februar 12, 2008 | Svar

 3. […] om retten til at bære kirpan i Danmark Jeg skrev tidligere om de danske Sikher og deres kamp for retten til at bære deres kirpan. Det ser deværre ud til at […]

  Pingback af Update om retten til at bære kirpan i Danmark « Retten til selvforsvar | februar 23, 2008 | Svar


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: